Workshop Avondfotografie
Avondfotografie is erg populair op het ogenblik. Recente camera’s hebben een hoog dynamisch bereik, en presteren goed bij hogere ISO-waarden; daarmee wordt avondfotografie een stuk gemakkelijker. En het levert hele mooie beelden op.

Ik geef zowel lezingen (ca. 1 uur) als workshops met praktijklessen (2 á 2 1/2 uur).

Met avondfotografie wordt eigenlijk bedoeld fotografie bij weinig licht; dat kan rond zonsondergang, en rond zonsopgang zijn. Maar ook tijdens de “blauwe” uurtjes, van een half tot een heel uur na zonsondergang, en een half tot een heel uur voor zonsopgang. Ook nachtfotografie valt onder het begrip Avondfotografie. Bij voorbeeld foto’s van sterrenhemels en het Noorderlicht. Het licht kan van de hemel komen, kan kunstlicht vanuit de onderwerpen zijn, maar kan ook van de eigen lichtbronnen komen. Zo is painting with light ook een interessante manier om belichting in het donker te creëren. Met het begrip Avondfotografie wordt over het algemeen wel fotografie buiten bedoeld.

Onderwerpen kunnen alles zijn: van landschappen naar stadsgezichten, van de onmiddellijke omgeving naar mensen.
In verreweg de meeste gevallen is sprake van lange belichtingstijden, dat wil zeggen, belichtingstijden van één seconde of langer. Het is dan zaak om gebruik te maken van een statief. Verder valt er het één en ander te zeggen over voorbereiding voor fotograferen in het donker, over de uitrusting, over de camera-instellingen, en over de nabewerking op de computer.

De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met avondfotografie in veel van zijn verschijningsvormen. Vanuit die ervaring geef ik de presentaties en workshops over hoe je welke foto’s het best kunt maken. Met voorbeelden van eigen hand.

Interesse voor een presentataie of workshop? Neem dan
contact met me op.